معاون پژوهشی وزیر علوم :

در زمینه مقاله علوم انسانی عقب افتاده ایم

در زمینه مقاله علوم انسانی عقب افتاده ایم

به گزارش الف دانلود معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه در زمینه مقاله علوم انسانی عقب افتاده ایم، اشاره کرد: متأسفانه عمده افتخارات بین المللی ما متعلق به علوم غیرانسانی است. به عبارت دیگر علوم انسانی سبب شده است که جایگاه علمی ما از آنچه که باید باشد پائین تر بیاید.


به گزارش الف دانلود به نقل از ایسنا، دکتر غلامحسین رحیمی، در وبینار "الگوهای نوین در ارتباط پژوهش های علوم انسانی با نیازهای جامعه و صنعت"، ضمن اشاره به اینکه علوم انسانی با سایر رشته ها از نظر ارتباط با و اثربخشی در صنعت و جامعه هیچ تفاوتی ندارد، اظهار نمود: اگر کل علوم انسانی را مثل سایر رشته های دانشگاهی ببینیم، دیگر دغدغه اینکه پژوهش علوم انسانی چیست، پژوهش علوم پایه، فنی و کشاورزی چیست، را نخواهیم داشت.
وی اضافه کرد: پژوهش علوم انسانی از سایر رشته ها متفاوت نیست؛ مبحث متفاوت می باشد. اما همه علوم مبحث دارند، مساله دارند، روش دارند، غایت دارند. در همه اینها رشته های علمی مشترک هستند. وقتی روی جزئیات موضوع، مساله و روش، متفاوت می شوند، روش شان یکی روش درون علوم انسانی است، و دیگری برون علوم انسانی است. در روش برون علوم انسانی نباید فرق کند. یعنی کلیات روش تحقیق و اصول روش تحقیق هیچ تفاوتی نمی کند.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم درباره مساله چاپ و انتشار مقالات علوم انسانی اظهار داشت: پژوهش های علوم انسانی گرچه موضوعات و جزئیات روش تحقیق آنها متفاوت می باشد، ولی در اصول روش و در غایت هایی که دارند و در روشی که پژوهش و عرصه ای که نتایج پژوهش را منعکس می کنند با علوم دیگر هیچ تفاوتی ندارند. اگر با مشکل ضعف چاپ مقالات در بسترهای ملی و بین المللی مواجه بودیم به خاطر همین فضاسازی هاست که باید آنها را کنار گذاشت و جدی وارد میدان شد. پژوهش های علوم انسانی امر متفاوتی از سایر پژوهش های آکادمیک و علمی ما نیستند.
وی در ادامه این وبینار به نیازهای جامعه و صنعت و علوم انسانی پرداخت و اظهار داشت: بحث پژوهش های علوم انسانی و ارتباط آنها با نیازهای جامعه و صنعت را خیلی جدی و مانند رشته های دیگر دانشگاهی، پیگیری می نماییم. حتی تا یکی دو سال قبل علوم انسانی را همیشه کنار می گذاشتیم، گویا تنها نهادهای اجتماعی که با دانشگاه در ارتباط بود، صنعت بود؛ ولی خوشبختانه چند سالی است که ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت مطرح گردیده است. این نشانه همان عمومیتی است که قائل هستیم. رشته های دانشگاهی فارغ از موضوعشان باید ارتباط وسیع، مستمر، متقابل و سازنده با همدیگر داشته باشند.
رحیمی درباره الگوی ارتباط علوم انسانی با صنعت و جامعه اضافه کرد: مساله این است که ما الگویی برای این ارتباط داریم یا باید الگوی جدیدی ایجاد نماییم و اگر الگوی جدیدی داریم، چگونه باید الگوی های جدید که مفیدتر و مؤثرتر باشد را جایگزین نماییم.
وی درباره تلاشهای صورت گرفته در سالهای اخیر در حوزه علوم انسانی و هنر برای ورود به حوزه فناوری اظهار داشت: در بازدیدهایی که از پارک های علم و فناوری و مراکز رشد صورت گرفته، کاملاً مشهود است که پارک های کشور دارند حوزه ها و بخش هایی را به مجموعه علوم انسانی و هنر اختصاص می دهند.
رحیمی با اشاره به اینکه پردیس های علم و فناوری در حوزه علوم انسانی خیلی کم وارد شده اند، خاطرنشان کرد: این پردیس ها و مراکز رشد بسترهای اصلی هستند که دانشگاه های ما در علوم انسانی را با جامعه و صنعت پیوند بدهند. البته این غیر از ارتباطاتی است که پژوهشگران ما در علوم انسانی با جامعه و صنعت دارند که گرچه خوب است اما ساختاریافته نیست، توزیع نشده است و و رونق و قوت باقی رشته ها را ندارد؛ پس این بسترها را باید فراهم نمود.
وی ضمن اشاره به اینکه در زمینه مقاله علوم انسانی عقب افتاده ایم، تصریح کرد: متأسفانه عمده افتخارات بین المللی ما متعلق است به علوم غیرانسانی است. به عبارت دیگر علوم انسانی سبب شده است که جایگاه علمی ما از آنچه که باید باشد پائین تر بیاید. اگر ما سرانه مقاله به هیئت علمی را بگیریم، مشکل در حوزه علوم انسانی و هنر است. این امر به آن معناست که علوم انسانی ما باید در یک برنامه ریزی با شتاب بیشتر از دیگر علوم دانشگاهی ما حرکت بکند. بیشتر از ۴۰ درصد دانشگاه های کشور در حوزه علوم انسانی کار می کنند.
دکتر رحیمی درباره صنایع خلاق هم اظهار داشت: حوزه صنایع خلاق که عموماً به علوم انسانی و هنر اختصاص یافته است، مفهومی است که در این یک سال گذشته به صورت خیلی جدی مطرح گردیده است. این همان چیزی است که نیاز داریم چون که بیشتر از آنکه مساله ساخت و مساله تولید داشته باشیم، در حوزه علوم انسانی مساله خلاقیت ذهنی داریم که در بیشتر حوزه ها به صورت نرم است و نه سخت.
بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت علوم، او در آخر تصریح کرد: ارتباط علوم انسانی ما با جامعه و صنعت باید ساختاریافته، منظم و مداوم و حاصل این ارتباط و گزارش این ارتباط در چارچوب مقاله قابل چاپ باشد.




منبع:

1399/09/24
23:55:18
5.0 / 5
483
تگهای خبر: ارتباطات , پژوهش , تحقیقات , فناوری
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
الف دانلود