معاون وزیر جهاد كشاورزی اعلام كرد

محدودیت کشت برنج در مناطق کم آب برمبنای الگوی جدید کشت

محدودیت کشت برنج در مناطق کم آب برمبنای الگوی جدید کشت

به گزارش الف دانلود، معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به کاهش بارش و محدودیت منابع آبی در استانهای جنوبی کشور، از بازبینی در برنامه های تولیدی و اعمال محدودیت در کشت برنج در این مناطق آگاهی داد و اظهار داشت: الگوی جدید کشت برمبنای شرایط اقلیمی تدوین و به استانها ابلاغ گردیده تا از کشت محصولات پر نیاز به آب در مناطق کم آب جلوگیری شود.



به گزارش الف دانلود به نقل از ایسنا، در صورتیکه اقلیم ایران طی سالیان اخیر با کاهش چشم گیر بارش و افزایش پدیده خشکسالی روبه رو بوده، ادامه کشت محصولات پرمصرفی همچون برنج در استانهای کم آب به یکی از چالش های جدی بخش کشاورزی بدل شده است. برخلاف استانهای شمالی که بواسطه اقلیم مرطوب، از گذشته های دور میزبان شالیزارها بوده اند، توسعه کشت برنج در استانهای جنوبی با وجود محدودیت های شدید منابع آبی، فشار مضاعفی بر سفره های زیرزمینی و منابع آب سطحی وارد کرده است. حالا دیگر نه فقط استمرار این الگوی کشت غیرمنطبق، توجیهی ندارد، بلکه زنگ خطری برای امنیت غذایی و پایداری منابع آب کشور محسوب می شود. در چنین شرایطی، تغییر الگوی کشت و حرکت به طرف محصولاتی با نیاز آبی کمتر، ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ ضرورتی که اگر به درستی اجرا نشود، می تواند نتایج جبران ناپذیری برای محیط زیست و معیشت کشاورزان به همراه داشته باشد. برنج همچون محصولات کشاورزی است که پرآب بر است و با وجود شرایط اقلیمی فعلی، در خیلی از استانهای جنوبی نیز کشت می شوند. درباره ی این مساله به گفت و گو با معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی پرداختیم.

اکبر فتحی - معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی - در گفت و گو با ایسنا، درباره سهم تولید برنج در استانهای شمالی و جنوبی و برنامه ریزی برای کنترل کم آبی، اظهار داشت: بیشترین میزان تولیدات داخلی کشاورزی در استانهای شمالی کشور، خصوصاً گیلان و قسمتی از مازندران به انجام می رسد. میزان بارندگیها در این استانها حدودا نرمال بوده، اما در استانهای جنوبی و سایر مناطق با مشکل کمبود بارش مواجه هستیم. طبیعتاً برنامه تولید برمبنای میزان آب تخصیصی تقسیم خواهد شد.

وی اضافه کرد: وزارت نیرو برای شش ماهه نخست سال حدود ۲۴ میلیارد مترمکعب آب به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص داده است. البته درحال رایزنی هستیم که این عدد که به نظر سختگیرانه می آید، اصلاح گردد. با اینحال باید بپذیریم که با خشکسالی و کاهش بارشها مواجه ایم و بر همین اساس، معاونت های تخصصی وزارت جهاد کشاورزی بازبینی در برنامه های تولیدی را آغاز نموده اند.

فتحی با اشاره به تطبیق الگوی کشت با شرایط موجود اظهار داشت: الگوی کشت جدید برمبنای شرایط آبی و اقلیمی به استانها ابلاغ گردیده و وزارت نیرو نیز این الگو را دریافت کرده است تا در آینده با مشکلی مواجه نشویم. بر این اساس، تولید محصولات پرنیاز به آب، مانند برنج، در استان هایی که با کمبود شدید آب مواجه اند محدود شده و در الگوهای کشت آنها محصولاتی با نیاز آبی کمتر جایگزین شده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با تکیه بر تامین امنیت غذایی کشور اضافه کرد: در شرایطی که با کاهش تولید داخلی مواجه شویم، قسمتی از نیاز باید بوسیله واردات تامین شود. منابع ارزی ضروری جهت واردات محصولات کشاورزی اختصاص یافته و معاونت تجاری برنامه های تامین بوسیله واردات را در دستور کار قرار داده است. امنیت غذایی به مفهوم تامین غذاست، نه فقط تولید داخلی که عمدتاً باید با تامین از منابع داخلی صورت گیرد اما اگر با مشکلی مواجه شویم همچون سال جاری که در وضعیت اقلیمی نامناسبی قرار داریم به جهت اینکه گرفتار فقر در منابع غذایی نشویم باید قسمتی از کالای مورد نیاز را از واردات تامین نماییم.

وی در آخر در جواب این که آیا باتوجه به کاهش بارشها و ذخایر آبی ممنوعیتی برای کشت برنج یا سایر محصولات کشاورزی به استانها ابلاغ گردیده است یا خیر؟ اظهار داشت: این محدودیت ها در قالب الگوی کشت هستند. استان هایی که با کمبود آب بیشتری مواجهند با الگویی که برای آنها درنظر گرفته شده است، محصولات با نیاز آبی کمتر برای آنها درنظر گرفته شده است و محصولات کشاورزی با نیاز آبی بیشتر همچون برنج و... در الگوی آن استانها تدوین و ابلاع نشده است و استانها نیز باید مراقبت لازم را با کمک سایر سازمان ها انجام دهند که محصولاتی که کشت می شود به محصولاتی که مناسب شرایط اقلیمی استان است انطباق دهند.




1404/02/10
09:51:37
0.0 / 5
15
تگهای خبر: سازمان , محصولات
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
لینک دوستان الف دانلود
الف دانلود