در گرامیداشت روز جهانی تنوع زیستی عنوان شد

تنوع زیستی، رکن اصلی امنیت غذایی پایدار

تنوع زیستی، رکن اصلی امنیت غذایی پایدار

به گزارش الف دانلود، رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با گرامیداشت روز جهانی تنوع زیستی و هشتادمین سال تأسیس هرباریوم ایران، بر اهمیت حفظ منابع ژنتیکی کشور در راه توسعه پایدار تاکید کرد و اظهار داشت: تنوع زیستی، سومین رکن منابع پایه برای تامین امنیت غذایی پایدار در کشور است.


به گزارش الف دانلود به نقل از ایسنا، غلامرضا گل محمدی - رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی - در مراسم نکوداشت روز جهانی تنوع زیستی و هشتادمین سالروز تأسیس هرباریوم ایران اظهار نمود: ضمن تبریک این مناسبت، باید یادآور شوم که هرباریوم ایران که امروز هشتاد ساله شده، بخشی از تنوع زیستی کشور است و پایه و اساس برگزاری این مراسم بزرگداشت به حساب می آید. سال جاری سازمان ملل شعار روز جهانی تنوع زیستی را "همگام با طبیعت و توسعه پایدار" اعلام نموده است. تا حدود صد سال قبل، تعادلی میان تولید و مصرف وجود داشت، اما با افزایش جمعیت بشر، دخالت انسان برای تأمین غذای بیشتر هم شدت گرفت.
وی ادامه داد: با گسترش بهره برداری از منابع پایه، لزوم ایجاد سازمانی برای محافظت از تنوع زیستی احساس شد و همان گونه که در تاریخ آمده، بعد از ورود سموم کشاورزی برای کنترل آفات، اتفاقات مهمی رخ داد که بعنوان نمونه، در دهه ۱۹۷۰، کتاب "بهار خاموش" نوشته راشل کارسون، زنگ خطری را در رابطه با کاهش تنوع زیستی به صدا درآورد. این کتاب نقطه عطفی در آگاهی جهانی نسبت به اثرات منفی سموم بر پرندگان و دیگر موجودات مفید بود.
گل محمدی در ادامه ضمن اشاره به پیشینه سازمان متبوعش اظهار داشت: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، نهادی قدیمی و ریشه دار است که موسساتی چون رازی، شیلات، گیاه پزشکی و اصلاح نباتات، از حدود صد سال پیش تأسیس شدند، این مؤسسات در دهه اول قرن گذشته شکل گرفتند که بخشی از وظایفشان محافظت از منابع ژنتیکی و تنوع زیستی کشور بود.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: وظیفه حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی به وزارت جهاد کشاورزی و از آن طریق به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج سپرده شده است. اگر این سازمان در این حوزه پیشگام نمی شد، شاید امروز قانونی برای حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی نداشتیم. خوشبختانه در سال ۱۳۹۶ و با همکاری نمایندگان مجلس، لایحه ای از دولت ارسال و به تصویب رسید که امروز این سازمان را به مرجع بهره برداری و مدیریت ذخایر ژنتیکی کشور تبدیل نموده است.
گل محمدی ضمن اشاره به آمار عرضه شده توسط همکارانش تصریح کرد: بیشتر از ۸۵ درصد عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی کشور، تحت بهره برداری و حفاظت وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد. برخلاف برخی دیدگاه ها، این وزارت خانه فقط بهره بردار نیست، بلکه به شکل جدی در حوزه حفاظت هم فعالیت می کند. نمونه بارز آنرا میتوان در همین مرکز ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی مشاهده کرد که در آسیا و خاورمیانه بی نظیر است.
وی خاطرنشان کرد: در این مجموعه، بیشتر از ۴.۵ میلیون نمونه حشره و بندپا، و بیشتر از ۱۵۰ هزار گونه قارچ، خزه، گلسنگ و گیاه نگهداری می شود که بعضی از آنها در دنیا بی نظیرند و بعنوان مرجع تشخیص مورد استفاده قرار می گیرند. همینطور در حوزه کاهش مصرف سموم کشاورزی هم اقدامات مؤثری انجام شده و اگر زمانی ۸۰ درصد سموم مصرفی کشور پرخطر بودند، امروز این رقم به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در انتها اظهار داشت: برای رسیدن به امنیت غذایی پایدار، که چهار رکن دارد؛ فراهمی، دسترسی، سلامت مصرف و پایداری منابع باید منابع پایه نظیر آب، خاک و تنوع زیستی را حفظ نماییم. حفظ تنوع زیستی، سومین بخش از منابع پایه است و ما راهی جز محافظت از این سرمایه های پرارزش نداریم. ایران جزو ۲۵ کشور برتر جهان در حوزه تنوع زیستی به حساب می آید.


1404/03/05
13:43:36
0.0 / 5
20
تگهای خبر: تحقیقات , سازمان
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
لینک دوستان الف دانلود
الف دانلود