بدون تو هیچ چیز هوشمند نیست!

بدون تو هیچ چیز هوشمند نیست!

الف دانلود بدون تو هیچ چیز هوشمند نیست!


شهر هوشمند یا ایران هوشمند یا هر چیز هوشمند دیگر، وقتی هوشمند است كه زندگی برای هوشمندان را دلپذیرتر كند! حالا با موسیقی باشد یا با اپ موبایل! نخستین گام هوشمندی یعنی فهمیدن همین! تو اگر نباشی هیچ چیز هوشمند نیست.
میراث مهندسی پزشكی
در سال ۱۳۰۷ كه قانون اعزام دانشجویان بورسیه ایران به اروپا تصویب گردید، تصویب كنندگان در رویای ساخت ایرانی توسعه یافته بودند. رویای آنها ایرانی بود كه بر پایه مهارت و دانش دانشجویان بازگشته از فرنگ ساخته می شد. دانشجویان اعزامی، به غیر از معلمان، اغلب دانشجویان رشته های مهندسی و پزشكی بودند، جز اندكی كه در حقوق و حسابداری تحصیل كردند.
از میان ۱۰۰ نفر دور نخست تنها ۸ نفر دانشجوی حقوق بودند؛ و مابقی در حوزه های پزشكی و مهندسی. بدین سان آنان پایه گذاران خیلی از تحولات كشور شدند، البته آنان از سال های تحصیل در اروپا خوب فهمیده بودند كه توسعه بیشتر از تحولات فنی و پزشكی نیازمند تحولات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است؛ افسوس اما كه هیچكدام درس جامعه، سیاست و اقتصاد نخوانده بودند!
به این ترتیب بود كه بعد از بازگشت آنان از اروپا و تصدی مهم ترین مشاغل دولتی نوعی از غلبه مهندسان و پزشكان بر عرصه های مختلف اقتصادی و اجتماعی شكل گرفت. به نحوی كه بزرگ ترین احزاب و كنش گران سیاسی نیز از میان آنان بود. بدین سان ما میراث دار مهندسان و پزشكانی شدیم كه تلاش داشتند و دارند تا توسعه را بسازند!
️فناوری بدون تو
توجه بیش از اندازه به فناوری در هر مفهومی را باید میراث مهندسی و پزشكی دانست. پس عجیب نیست كه وقتی به مفهوم «هوشمندی» برخورد می نماییم و وقتی «هوشمند» می شود پسوند هر چیزی از خانه تا شهر و وقتی «خانه هوشمند» و «شهر هوشمند» در اسم رویدادها طنین می اندازد، برداشت ها سوگیری عجیبی به فنی دیدن دارند. از كلیپ هایی كه تهیه می شود تا كتابچه ها و ارائه ها بیش از اندازه بر رویه های فنی تاكید دارند.
وقتی این روزها با مدیرانی كه شوق ورزانه از «شهر هوشمند» صحبت می كنند؛ گفت و گو می كنم درمی یابم این نگاه مهندسی زده می تواند باردیگر ما را به ناكجاآبادی دیگر ببرد. هوشمندی از دید آن تركیب همان اینترنت اشیاء است با هوش مصنوعی با شهری پر از حس گرهایی كه هر كیفیتی را تبدیل به كمیتی قابل اندازه گیری می كنند. حس گرهایی كه از آتش تا آلودگی را اندازه گیری می كنند؛ از پاركینگ های خالی تا اپ هایی كه می توان با آن پروفایل های شهروندی ساخت. اما آنچه در این طرح ها نادیده گرفته می شود انسان است.
️تو فقط تو!
در طرح های شهر هوشمند اغلب انسان ها فناوری زده هستند، از موسیقی خبری نیست، از روابط انسانی، از خلاقیت انسان ها و از آزادی آنها. شهرهای هوشمند ایده آلی كه ترسیم می شوند تفاوتی با حضور همیشگی «برادر بزرگ تر» ۱۹۸۴ جورج اورول ندارند. سنسورها و دوربین هایی كه همه جا تو را مراقبت می كنند، تو را عدد كرده و در بانكهای داده ذخیره سازی می كنند.
نظریه «طبقه خلاق» فلوریدا را هرچند نامناسب برای ایران بدانیم، اما حداقل یك گام رو به جلوتر از نگاه مهندسی زده ماست. او كه مفهوم «شهر خلاق» را تعریف می كند در كنار فناوری حداقل ۲ خاصیت دیگر را ذكر می كند: نخبگی انسان و روامداری اجتماعی!
به این ترتیب لندری و بیانچینی به خوبی به ما یادآور می شوند كه «[شهر] نیازمند خلاقیت، تفكر میان رشته ای، جامع نگری و كیفیات دیگری است كه شهر باید حمایتگر آن باشد و نامحسوس آنرا تشویق می كند». تمامی این نیازمندی هایی كه آنان بر آن دست می گذارند، همان چیزهایی است كه نگاه مهندسی زده اصلا آنرا نمی بیند!
به این ترتیب اندرسون می گوید: «افراد خلاق نیازمند شهرهای خلاق هستند». او به ما خاطرنشان می كند كه هدف یك شهر هوشمند شاید چیزی جز آن نیست كه بهترین پذیرای شهروند هوشمند باشد!
یعنی اگر محیطی ساختیم كه زندگی را برای شهروند هوشمند جذاب تر ساخت، ما شهر هوشمند را دست یافته ایم.
فلوریدا از خود می پرسد: «آیا زندگی كردن در یك محیط باز و متنوع به ساختن آدم های بااستعداد و خلاق كمك می نماید... یا بسادگی دور هم بودن این آدم ها یك محیط را تبدیل به مكان خلاقیت می كند؟ من معتقدم هر دو با هم پیش می روند اما اولی مهم تر است. مكان هایی كه موانع كمتری برای پیوستن غریبه ها دارد دستاوردهای خلاقانه بیشتری دارد...»
به این ترتیب اگر شهر هوشمند اولویت اش ساختن محیط بهتری برای «شهروند هوشمند» است، آیا این سنسورها، نرم افزارها و اپ ها هستند كه شهرها را برای او خوشایندتر می كنند؟
حالا جای خالی علوم غیرفنی، جای خالی جامعه شناسی، علوم سیاسی و اقتصاد در بین این همه سنسورهایی كه تمامی ما و تمامی اشیاء را به هم متصل می كند، خالی است!
شهر هوشمند یا ایران هوشمند یا هر چیز هوشمند دیگر، وقتی هوشمند است كه زندگی برای هوشمندان را دلپذیرتر كند! حالا با موسیقی باشد یا با اپ موبایل! نخستین گام هوشمندی یعنی فهمیدن همین!
تو اگر نباشی هیچ چیز هوشمند نیست.



منبع:

1398/08/25
13:54:09
5.0 / 5
4317
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
الف دانلود