۴۳ درصد تالاب های كشور غبارخیزی دارند

۴۳ درصد تالاب های كشور غبارخیزی دارند

به گزارش الف دانلود دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار اظهار داشت: وسعت تالاب های كشور 3.4 میلیون هكتار است كه از این مقدار 43 درصد آن یعنی یك میلیون و 463 هزار هكتار غبارخیزی دارند.


علی محمد طهماسبی روز پنج شنبه در نشست تخصصی نقش سیلاب ها در روند احیای تالاب ها در دانشگاه تهران اضافه كرد: ۴۳ درصد غبارخیزی یعنی اینكه ۷۰ درصد تالاب های كشور خشك هستند كه اگر به همین روال عمل نماییم و پیش رویم در آینده وضع بدتر خواهد شد چون نم نسبی كه حالا در بعضی از تالاب ها وجود دارد و مانع بلند شدن گرد و غبار به هوا می شود نیز از بین می رود و پوشش گیاهی نابود خواهد شد.
وی اظهارداشت: بررسی ها نشان میدهد كه ۲۱۱ هزار هكتار از تالاب های كشور غبار خیزی بسیار شدید، ۴۵۳ هزار هكتار غبار خیزی متوسط و ۸۰۰ هزار هكتار غبار خیزی با شدت كم دارند؛ بدترین شرایط گرد و غباری در كرمان است كه وسعتی حدود ۲۰۰ هزار هكتار با غبار خیزی شدید دارد، همین طور ۱۶۵ پلایا در مركز ایران داریم كه كاملا خشك شده اند.
پلایا مهمترین حوضه رسوبی در محیط تبخیری است، پلایا حوضه رسوبی بسته ای است كه در پست ترین نقطه بیابانی و یا فرورفتگی های طبیعی به وجود می آید، در پلایا زهكش مشخصی وجود نداشته و شیب توپوگرافی آن نزدیك به صفر است، با اینكه در پلایا سطح آب بالا است اما به سبب اقلیم خشك و خاصیت قلیایی زیاد، پوشش گیاهی خیلی كم بوده و یا اصلاً وجود ندارد، پلایاها در فصل های مرطوب پر آب می شوند اما در فصل خشك آب خودرا از دست می دهند برخی نیز همیشه خشك هستند.
وی اشاره كرد: بحث چرای دام در تالاب ها و زیستگاه ها یكی از معضلاتی است كه در زمینه گرد و غبار داریم چون چرای دام سبب از بین رفتن گیاهان از پهنه تالاب و زیستگاه می شود كه در این حالت با كوچكترین باد گرد و غبار به هوا بلند می شود.
طهماسبی افزود: بطور كلی احتمال می دهیم كه ۷۰ میلیون هكتار از وسعت كشور پتانسیل غبار خیزی دارد و بر این اساس شدت كانون های گرد و غباری را تعیین كردیم، برای این منظور چهار شاخص پوشش گیاهی، رطوبت خاك، پوشش غیر زنده سطح زمین و بافت خاك را ملاك عمل قرار دادیم كه در نهایت نقشه فرسایش بادی كشور در ۳۲ میلیون هكتار تهیه شد، برای این منظور اطلاعات ۵۶۰ ایستگاه هم دیدی را در یك بازه زمانی ۱۵ ساله استخراج كردیم و در نهایت میانگین شاخص توفان های محلی را نیز محاسبه كردیم و مشخص شد كه بیشترین توفان های محلی را جنوب، جنوب غرب، شرق و شمال شرق كشور دارد.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار اظهارداشت: بروز گرد و غبار در استان های مختلف كشور باتوجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی آنها متفاوت می باشد اما بطور كلی در ایران بیشترین گرد و غبار در فصل بهار و تابستان رخ می دهد بدین سبب هر اقدامی باید قبل از آغاز این دو فصل صورت گیرد.
وی با اشاره به اینكه بیشترین شدت گرد و غبار طی یك دوره از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ بوده است اضافه كرد: این مساله مشكلات زیادی به همراه داشت، در واقع ۳۴.۶ میلیون هكتار وسعت كانون های داخلی گرد و غبار است كه كرمان با تولید دو میلیون تن گرد و غبار در سال بیشترین غبار خیزی را دارد.
طهماسبی به نقش سیلاب ها در احیای تالاب ها اظهار داشت: رودخانه و جریان های آبی باید به صورت سیلاب وارد تالاب شوند تا حیات این اكوسیستم باارزش حفظ شود، علاوه بر این باید حقابه تالاب ها نیز تامین گردد تا شاهد احیای تالاب ها و از بین رفتن حجم زیادی از كانون های گرد و غبار باشیم.




منبع:

1398/11/17
18:02:17
5.0 / 5
3891
تگهای خبر: سیستم , هارد
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
الف دانلود