ادامه واردات گوشت یا توقف عرضه تصمیم چیست؟
الف دانلود: در صورتیکه معاون وزیر جهاد کشاورزی از ادامه واردات گوشت قرمز و احتمال ادامه دار بودن آن خبر می دهد، مدیرعامل اتحادیه دامداران می گوید تولیدکنندگان داخلی از واردات لطمه جدی دیده اند.
به گزارش الف دانلود به نقل از ایسنا، در سالیان اخیر، واردات گوشت قرمز عمدتا از کشورهای آمریکای جنوبی، آسیای مرکزی و استرالیا انجام می شد. دولت با اختصاص ارز ترجیحی برای این کالا، تلاش می کرد تا قیمت گوشت قرمز در بازار داخلی کنترل شده و اقشار لطمه پذیر جامعه نیز به این منبع مهم پروتئینی دسترسی داشته باشند.
بر اساس سیاستهای کلان تنظیم بازار، هدف واردات گوشت قرمز نه فقط ابزاری برای روبرو شدن با گرانی و کمبود بود، بلکه به صورتی نقش تعادلی میان عرضه داخلی و تقاضای رو به افزایش جامعه را تاحدودی ایفا می کرد.
با این حال، بتازگی خبرهایی از توقف اختصاص ارز ترجیحی برای واردات گوشت قرمز انتشار یافته است؛ تصمیمی که می تواند نتایج قابل توجهی برای بازار به همراه داشته باشد. در صورتیکه فعالان بخش واردات گوشت قبل تر نسبت به افزایش هزینه واردات و دشواری تامین منابع مالی هشدار داده بودند، حذف ارز ترجیحی در عمل می تواند به کاهش حجم واردات و افزایش قیمت در بازار داخلی منجر شود.
در حالی که زمزمه خودکفایی بلند شده اخباری بر اساس عدم توزیع گوشت های تنظیم بازاری در فروشگاه های بزرگ عنوان شد که دراین خصوص برمبنای مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا توزیع این محصول بطور کامل متوقف نشده بود بلکه بگفته مسئولان فروشگاه ها به میزان محدود و در ایام محدودی از هفته این محصولات ارائه و توزیع می شدند که به سبب استقبال مردم نیز به سرعت به فروش می رفتند.
در این زمینه حتی وزارت جهاد کشاورزی به ایسنا اعلام نمود که هم اکنون هدفی برای توقف توزیع و واردات گوشت های تنظیم بازاری وجود ندارد بلکه به هدف پشتیبانی از تولید داخل واردات آن محدود خواهد شد.
غلامرضا نوری قزلجه- وزیر جهاد کشاورزی- نیز روز چهارشنبه -۷ خردادماه- در حاشیه جلسه هیأت دولت درباره ی واردات گوشت قرمز مطرح کرد: بدنبال تقویت تولید داخلی با هدف تامین نیاز کشور هستیم و پیش بینی می نماییم تا پایان دولت چهاردهم بتوانیم تمامی نیاز کشور را در داخل تولید نماییم.
البته که این اطلاعیه ای که از طرف وزیر جهاد کشاورزی عنوان شد نیز جای سوال دارد که برای پشتیبانی از تولید داخل که به خودکفایی خواهیم رسید و واردات محدود و شاید در آینده متوقف شود از مصرف کننده چگونه حمایت خواهد شد تا بتواند این قلم ضروری را با قیمت مناسب و بدون داشتن محدودیت مالی بر سر سفره خود ببرد؟ و این مسئله نیاز به شفاف سازی بیشتری دارد که پشتیبانی از سوی دولت از تولید داخل، دامداران و مردم در چه قالبی خواهد بود؟ آیا بصورت ارائه کپن به مردم یا بصورت ارائه یارانه به دامداران و تولید کنندگان خواهد بود تا بودجه ای که برای واردات هزینه می شد به این دو گروه اختصاص یابد تا بتوانند هزینه های تولید و از طرف مصرف کنندگان هزینه خرید و تامین را فراهم آورند.
کاهش واردات گوشت در دستور کار
اکبر فتحی - معاون امور اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی - در گفت و گو با ایسنا، درباره ی وضعیت واردات گوشت قرمز اظهار داشت: برخلاف برخی شایعات بر اساس توقف کامل توزیع گوشت های وارداتی از اول خرداد، واردات این محصولات بازهم ادامه دارد، اما میزان آن کم شده است.
وی با اشاره به سیاستهای جدید وزارت جهاد کشاورزی برای پشتیبانی از تولید داخل اضافه کرد: هم اکنون کشور با مازاد تولید دام روبروست و به این علت، برای ایجاد تعادل در بازار داخلی، کاهش واردات در دستور کار قرار گرفته است.
انحصاری در واردات نداریم
فتحی اضافه کرد: بااینکه واردات بطور کامل متوقف نشده، اما در عرصه دام سبک بازهم واردات ادامه دارد و ممکنست در آینده بصورت هدفمند، همزمان صادرات نیز در دستور کار قرار گیرد.
معاون امور اقتصادی و برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی درباب این که آیا واردات گوشت تنها به شرکت سرمایه گذاری و خدمات صنایع روستایی عشایری جاهد واگذار خواهد شد یا خیر؟ اشاره کرد: واردات در اختیار تمام شرکت های مربوطه خواهد بود و انحصاری دراین خصوص وجود ندارد.
واردات مساوی است با تضعیف تولید داخل
مجتبی عالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی های کشاورزی دامداران ایران، در گفتگویی با رادیو گفت و گو با انتقاد از سیاستهای واردات گوشت قرمز، تاکید کرد که این اقدامات سبب تضعیف تولید داخل و نابودی دامداری در کشور شده است.
وی ضمن اشاره به واردات روزانه حدود ۸۰ تا ۱۰۰ تن گوشت قرمز به کشور اظهار داشت: گرچه گوشت وارداتی به بازار تهران تزریق می شود، اما این گوشت ها در دسترس مردم قرار نمی گیرد. از طرف دیگر، واردات بی رویه موجب خروج ارز و نابودی تولید داخلی شده است.
عالی اضافه کرد: در سال قبل حدود ۱.۳ میلیارد یورو با قیمت ارز ۲۸هزار و۵۰۰ تومان صرف واردات گوشت شد. حال آنکه نرخ بازار آزاد یورو بسیار بالاتر از این عدد است و این تفاوت قیمتی، سود سرشاری را نصیب عده ای خاص می کند.
مدیرعامل اتحادیه دامداران با اعلان اینکه این اتحادیه بارها به دولت اعلام آمادگی کرده که تنظیم بازار گوشت را به عهده بگیرد، اظهار داشت: ما بارها به دولت اعلام کردیم که حاضریم در کنار شما باشیم و تنظیم بازار را انجام دهیم، اما دولت بجای پشتیبانی از تولید داخل، با واردات بی رویه و سرکوب قیمت ها، راه را بر تولیدکننده بسته است.
وی اضافه کرد: حتی در سالهای قبل توان صادرات دام سبک و سنگین را داشتیم و امروز هم این امکان وجود دارد، منوط به آنکه دولت دخالت نکند. اما متاسفانه، دولت قیمت گذاری دستوری می کند و اجازه رشد تولید را نمی دهد. مشخص نیست چه دست هایی پشت پرده مانع شکوفایی تولید داخلی می شوند.
عالی با انتقاد از افزایش نرخ نهاده ها نیز اظهار داشت: سبوس که قبل تر در سامانه ۶ هزار تومان بود، حال دولت قیمت آنرا به ۹۵۰۰ تومان رسانده؛ یعنی ۶۰ درصد افزایش! این نهاده مربوط به دام های عشایری و روستایی است. در وضعیت خشکسالی و کمبود برق، باید از دامداران کوچک حمایت شود، نه این که بار هزینه ها بر دوش آنها سنگین تر شود.
کیفیت تولید گوشت و شیر در داخل کشور با کشورهای پیشرفته قابل رقابت است
وی با ابراز تأسف نسبت به وضعیت دامداران تاکید کرد: ما دامداران فقط شرمنده مردم هستیم. آن چه در بازار به نام گوشت عرضه می شود، ربطی به ما ندارد. دامداران ایرانی از نظر کیفیت تولید گوشت و شیر با کشورهای پیشرفته مانند آمریکا و اروپایی ها رقابت می کنند، اما هیچ حمایتی از داخل نمی شوند و حتی دست وپای شان را هم بسته اند.
عالی در آخر با اشاره به کیفیت پایین گوشت های وارداتی اظهار داشت: بیشتر گوشت های وارداتی بی کیفیت هستند؛ همچون با چربی بالا و بافت های نامناسب و مردم بهترین قاضی هستند و خودشان می دانند که این گوشت ها چه کیفیتی دارند.
منبع: الف دانلود
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب