غداهای بومی قم 2،

سنگكی صبحانه مغذی و اصیل قمی

سنگكی صبحانه مغذی و اصیل قمی

قم سنگكی یكی از غذاهای اصیل و سنتی قمی است كه از گذشته های دور بعنوان صبحانه ای مقوی و مغذی در قم طبخ می شود.


زوار و مردمی که نیمه شب از خیابان های اطراف حرم گذر می کنند بویی خاص به مشامشان می رسد که دلشان را سوهان می زند. این بوی خوش از مغازه های کوچک خیابان انقلاب و آذر و... به مشام می رسد که نظیر آنرا تجربه نکرده اند.
وقتی مغازه ها بعد از نماز بامداد باز می شوند صف مردم برای خرید همان غذای بامداد گاهی کسانی که برای نخستین بار است به قم آمده اند را متعجب می کند. بویی شبیه بوی عدسی می آید و ظاهرش هم هم مثل عدسی است ولی این کجا و آن کجا.
منظور از خوراک سَنگکی که در قم طبخ می شود، نان سنگک نیست ولی این خوراک خوشمزه و پرطرفدار نیز مانند نان سنگک در صبحانه مورد استفاده قرار می گیرد.
نام و تلفظ صحیح آن " س َ ن گ ی ن َ ک " است که با تلفظ نادرست سنگک در میان مردم رواج یافته و تلفظ می شود، برای اینکه ماده ی اصلی این خوراک سنگینک است.
خوراک سنگینک یا همان سنگک از حبوباتی بنام بلبلی یا سنگینک تهیه می شود، این غذای لذیذ تقریباً شبیه عدسی است و تنها خوراکی است که پخت آن با مشقت های فراوان هم راه است و تنها در قم طبخ می شود و در کل کشور غذایی کم نظیر است.
علت نامگذاری این غذا به سنگک این است که از این دانه های ریزی که نوعی حبوبات و شبیه سنگ های سنگکی است تهیه می شود، این حبوبات فقط در مناطق سردسیر کشت می شود.
مردم شهرهای دیگر این غذای سنتی را به نام "عدسی" می شناسند، برای اینکه از نظر ظاهری اندکی شبیه به هم هستند اما از نظر مواد اولیه و نوع طبخ کاملا متفاوت اند، عدسی از عدس بومی یا عدس معمولی تهیه می شود اما سنگک از دانه ها و حبوبات خاصی به نام بلبلی تهیه می شود.
پخت سنگک سنتی از قدیم و ندیم فقط در قم به شکل ویژه رایج بوده و هنوز هم ادامه دارد، در شهرهای دیگر هم از این دانه ها استفاده می نمایند ولی طرز پخت آنرا نمی دانند، برای همین است که نمی توانند به سنگکی که در قم پخت می شود برسند.
زحمت تهیه این غذا خیلی زیاد است و بی خوابی زیاد دارد بنا بر این جوان های امروزی حوصله انجام چنین کاری را ندارند.
مردم قدیمی قم اعتقاد دارند که این غذا منتسب به حضرت زهرا(س) است برای اینکه ایشان وقتی غذایی در خانه نداشتند از این دانه ها برای فرزندانش تهیه می کردند و می پختند. بنا بر این مردم قم نیز برای بیماران شان با نیت درمان از این غذا بعنوان نذری استفاده می نمایند، البته اگر این غذا برای معده کسی سنگین باشد با کره مصرف می شود.
سنگک غذای بسیار مقوی و مغذی است و همه بیماران که قند خون یا چربی خون نیز دارند می توانند از آن استفاده کنند، این غذای سرشار از آهن تا ساعت ها فرد را سیر نگه می دارد، برای همین در وعده غذایی صبحانه مصرف می شود.
یکی از روش های ساده طبخ این غذا بدین شرح است: دانه ها را شسته و200گرم آنرا در 700میلی لیتر آب برای حدودا 1ساعت می خیسانیم، سپس به مدت 6-5 ساعت روی حرارت قرار می دهیم تا پخته شود برای زودتر پخته شدن آن از گیاه چوبک استفاده می شود، البته بعضی بارهای سنگک زودپز و بعضی دیرپز است.
این غذا اصولا باید همراه با نمک و گلپر صرف شود، برای اینکه گلپر مصلح این خوراک است و مانع از ایجاد نفخ می شود و به هضم آن کمک می نماید.




1399/08/17
13:12:08
5.0 / 5
757
تگهای خبر: تجربه
این پست الف دانلود را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین پستهای مرتبط
نظرات خوانندگان الف دانلود در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
الف دانلود